Poslastice od jagoda
Potrebno je:
Za biskvit
* 85 g glatkog brašna
* 90 g oštrog brašna
* 6 jaja
* 120 g šećera
* vanilin šećera
* 75 g putera
* malo soli
Za krem
* 5 žumanaca
* 700 ml mleka
* 100 g šećera
* vanilin šećer
* 55 g gustina
* 180 g putera
* kašičica ruma
* malo soli
Za džem
* 500 g svežih jagoda
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Rastopite puter. Sipajte malo vode u posudu i stavite na laganu vatru. Na posudu stavite vatrostalnu staklenu činiju (ne sme da dodiruje vodu), umutite jaja i postepeno dodajte šećer. Mutite dok smesa ne posvetli i postane gusta. Sklonite s pare i nastavite da mutite dok se smesa malo ne ohladi. Pomešajte obe vrste brašna, prosejte ga, pa ga dodajte u smesu u tri navrata mešajući je žicom mutilicom.
Pre poslednjeg dodavanja brašna, odvojite malo smese, pomešajte s rastopljenim puterom, sipajte u ostatak smese dodajte preostalu trećinu brašna i brzo, ali lagano promešajte (da smesa ne "padne"). Sipajte je u podmazan i pobrašnjen kalup i pecite oko pola sata. Pečeni biskvit malo ohladite pa ga izvadite i preokrenite. Ohlađen biskvit presecite napola.
U činiji umutite žumanca sa šećerom i solju, umešajte gustin u smesu s jajima, dobro promešajte, dodajte rum i malo zagrejanog mleka u smesu i sve dobro promešajte. Smesu sipajte u vruće mleko i žicom mešajte dok se ne pojave mehurići, pa skloniti s vatre. Prekrijte krem providnom folijom da se ne stvori kora i ohladite. U ohlađen krem umutite rastopljen puter.
Operite, očistite i isecite jagode. Želatin pomešajte s malo šećera, a ostatak šećera s jagodama. Sve dobro promešajte i stavite na laganu vatru. Kad provri, smanjite i kuvajte još nekoliko minuta. Ohladite uz povremeno mešanje.
U kalup položite donji deo biskvita i namažite ga polovinom džema. Na sloj džema namažite polovinu krema i poravnajte. Na krem položite drugu polovinu biskvita i namažite ga drugom polovinom džema. Namažite ostatak krema i poravnajte vrh torte. Hladite barem četiri sata. Ohlađenu tortu odvojite od kalupa, poravnajte stranice i ukrasite svežim jagodama
KREMASTI KOLAČ
Potrebno je:
Kora
* 8 belanaca
* 400 g šećera
* kašika sirćeta
Fil
* 8 žumanaca
* 200 g šećera u prahu
* 300 g mlevenog keksa
* margarin
* 100 ml mleka
* kilogram svežih jagoda
* 3 kesice šlaga
Umutite belanaca, dodajte šećer pa dobro umutite, a na kraju dodajte sirće. Pecite koru na 150 stepeni oko 25 minuta u plehu obloženom pek papirom.
Umutite žumanca sa šećerom u prahu i margarinom.
Dodajte keks i mleko. Na koru stavite pola fila, zatim isečene sveže jagode, drugu polovinu fila i odozgo umućen šlag.
ČOKO POSLASTICA
Griz krem:
* 0,75 dl mleka
* 4 kašike šećera
* 4 kašike griza
* 1/2 kesice pudinga od vanile
Preliv od jagoda:
* 4 kašike šećera
* kašika vode
* 250 g jagoda (isečenih)
* vanilin šećer
* kašičica gustina
* usitnjena čokolada
* keks
* 200 ml slatke pavlake za šlag
* kremfiks
Griz krem: Skuvajte pola litra mleka sa šećerom, a u preostalo mleko dodajte griz i puding i dobro promešajte. Kada mleko provri, dodajte griz sa pudingom i skuvajte gust krem. U šećer dodajte kašiku vode i kuvajte dok se ne otopi, zatim dodajte jagode i vanilin šećer pa kuvajte još pet minuta. Na kraju, dodajte gustin razmućen sa malo vode i kratko prokuvajte. U posudice izmrvite keks i prelijte ga s vrućim kremom od griza i pospite usitnjenom čokoladom. Kada se ohladi, stavite šlag i prelijte prelivom od jagoda. Pre služenja, desert dobro ohladite.
BELI ROLAT
Potrebno je:
Za biskvit
* 8 belanaca
* 150 g šećera
* 6 kašika ulja
* 100 g brašna
* puna kašičica praška za pecivo
* 3 kašike šećera u prahu za posipanje biskvita
Krem
* 200 ml slatke pavlake za šlag
* 130 g kisele pavlake
* 50 g šećera u prahu
Za ukrašavanje:
* 150 g jagoda i seckanih pistaća
Umutite čvrst šlag od slatke pavlake i u njega umešajte kiselu pavlaku i šećer u prahu. Dobro promešajte. Rernu zagrejte na 170 stepeni, a plići pleh obložite papirom za pečenje. Jagode iseckajte na komadiće. U posudi mikserom lagano umutite belanca i dodajte dve kašike šećera, pa umutite čvrst sneg. U drugoj posudi dobro promešajte šećer i ulje, dodajte brašno i prašak za pecivo.
Kada dobijete kompaktnu smesu, u nju umešajte četvrtinu snega od belanaca, a onda pažljivo umešajte i preostali sneg.
Dobijenu smesu sipajte u pleh, poravnajte i pecite 10 minuta dok gornja strana ne porumeni. Pečeni biskvit izvadite, ohladite i prevrnite na kuhinjsku krpu koji ste posuli s polovinom šećera u prahu. Pažljivo odlepite papir, pa biskvit pospite preostalim šećerom u prahu i savijte zajedno s krpom. Neka se sasvim ohladi.
Od ohlađenog krema izdvojite tri kašike za mazanje rolata, a preostalim kremom namažite razmotani biskvit. Po celoj površini rasporedite isečene jagode i savijte rolat. Kolač ostavite u frižideru najmanje jedan sat da se dobro ohladi. Na kraju, rolat spolja premažite preostalom kremom i ukrasite seckanim pistaćima i jagodama.
SUPA OD JAGODA
Potrebno je:
* 750 g jagoda
* limun neprskani
* 350 ml hladnog soka od jabuka
* vanilin šećer
* 4 kašike šećera
* 2 kašike iseckanih lešnika, oraha ili pistaća
* 150 g slatke pavlake za šlag
Dobro operite limun, osušite ga i narendajte koru. Prepolovite limun i iscedite ga. Jagode operite i isecite oko 200 g. Ostale jagode, sok od limuna, vanilin šećer i šećer usitnite štapnim mikserom. Dodajte sok od jabuka i mutite. Dodajte isečene jagode, promešajte i ohladite u frižideru pola sata. Umutite pavlaku u čvrst šlag. Sipajte supu u tanjire, dodajte nekoliko kašika šlag knedli, pospite narendanom limunovom korom i iseckanim lešnicima, pistaćima ili orasima.
Primjedbe
Objavi komentar